Domates fidesi neye ihtiyaç duyar?
Yüksek nem mantar hastalıklarına neden olabileceğinden, ideal bağıl nem gereksinimi %50-60 civarındadır. Domates bitkisinin toprak gereksinimi, yüksek su tutma kapasitesine sahip ve organik madde açısından zengin, derin, iyi drene edilmiş, kumlu tınlı topraktır.
Domateste verim almak için ne yapmak lazım?
Domates verimini artırmak için potasyum, magnezyum, kalsiyum ve amonyum nitrat azotu içeren gübreler uygulanmalıdır. Potasyum nitrat gübresi domateslerin iri, dolgun, sert ve renkli olmasını sağlar. Magnezyum nitrat gübresi sebzenin azot eksikliğini giderir.
Domates en çok hangi gübreyi sever?
Fide yetiştirirken genellikle (turba, perlit, vermikülit) veya (turba, perlit, toprak) veya (yanmış hayvan gübresi, kum, toprak) gibi karışımlar kullanılır. Yanmış hayvan gübresi, kum ve toprak karışımı için 1:1:1 oranı kullanılır. Turba, perlit ve toprak karışımı için 2:1:1 oranı kullanılır.
Domates çiçek açtıktan sonra kaç günde bir sulanır?
İlk meyveler göründükten sonra sulama önemli hale gelir. İklim koşullarına ve toprak yapısına bağlı olarak, toprak neminin en iyi seviyede tutulmasını sağlamak için her 5-10 günde bir damla sulama uygulanabilir.
Fidelerin çabuk büyümesi için ne yapmalı?
Fidelere 4/15 oranında gübre vermeniz daha dayanıklı ve verimli bir fide elde etmenizi sağlayacak, fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacaktır.
Şeker gübresi domatese iyi gelir mi?
Sebzeler: Şeker gübresi sebzeleri beslemeye yardımcı olabilir. Domates, biber ve patlıcan gibi sebzeler bu gübreden özellikle faydalanabilir. Meyveler: Elma, armut ve şeftali gibi meyve ağaçları da şeker gübresiyle gübrelenebilir. Meyve verimini artırabilir ve kalitesini iyileştirebilir.
Domatesin gelişmesi için ne yapmalı?
Gelişim, gündüz sıcaklığı 19-26 °C ve gece sıcaklığı 14-18 °C olduğunda en iyisidir. Toz ölür ve meyve oluşmaz. Domates tohumlarının çimlenmesi için toprak sıcaklığı en az 10 °C, optimum olarak 20-29 °C ve maksimum 36 °C olmalıdır.
Domatese toz kükürt ne zaman atılır?
Sıvı kükürtün domates bitkilerine uygulanması genellikle domatesler gençken, yüksek hastalık riski dönemlerinde veya hastalık belirtileri görüldüğünde başlar. Akşam veya serin havalarda, bitkilerin yapraklarına dikkatlice püskürtülerek uygulanması önemlidir.
Oturak domates budanır mı?
Tünek domatesleri daha az bakım ve budama gerektirirken, budama yaparak direk domateslerini üretken hale getirebilirsiniz. Budamanın ilk adımı, gelişmeden önce aksiller sürgünler adı verilen ve domates üretmeyen kör sürgünleri hemen tespit etmek ve bunları tazeyken bitkiden çıkarmaktır.
Domatesin meyvesini hangi gübre büyütür?
Domates gübresindeki fosfor kök ve meyve gelişimi için çok önemlidir, bu nedenle her iki dönemde de domates kompostu ve solucan kompostu gibi ürünler kullanmak gerekebilir. Potasyum çiçeklenmeye ve meyve oluşumuna katkıda bulunurken, domates azotlu gübre ve domates yaprak gübresi yaprak gelişimini destekler.
Kök gelişimi için hangi gübre?
Fosforlu gübreler. Besin elementi olarak fosfor, bitkinin bazı çok önemli organik bileşiklerinin yapısında bulunur. Özellikle bitki gelişiminin erken evrelerinde etkilidir ve çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Domates ekerken nelere dikkat edilmeli?
Domates ekerken nelere dikkat edilmeli? Domates ekerken hem toprağın kalitesine hem de hava sıcaklığına dikkat edilmelidir. Bu meyve için en iyi toprak, bol miktarda organik madde ile hazırlanmış olanıdır. Aynı zamanda toprakta aşırı azot olmamalıdır.
Domatese ne zaman su verilmez?
İlk meyve üretimi başlayana kadar aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçeklenme sırasında nem eksikliği verimi olumsuz etkileyecektir. Hasat zamanında aşırı sulama yavaş olgunlaşmaya neden olacaktır. Hasat aşamalar halinde yapıldığından her hasattan sonra sulama kaliteyi artırır.
Domatesin çiçek açması için ne yapmak lazım?
Yaprakları cımbızla dikkatlice açın. Polenleri bir fırçayla anterlere stigmaya doğru sürün. Aynı adımları diğer çiçeklerle tekrarlayarak tozlaşmayı uzatın. Bitkileri düzenli olarak gözlemleyin ve meyve oluşumu başladığında tozlaşmanın başarılı olduğunu fark edeceksiniz.
Domates yaprakları neden kıvrılır?
Sulama, domatesler nemi sever. Su eksikliği varsa üst yapraklar kıvrılır. Sulama sadece meyveler ceviz büyüklüğüne ulaştığında yapılmalıdır. Sonraki dönemde yağışlı bölgelerde 2-3 kez, kurak bölgelerde ise 4-5 kez sulama yapılmalıdır.
Domates fidesi ne ister?
Derin, iyi drenajlı, iyi su tutma özelliğine sahip, humus ve besin açısından zengin tınlı toprakları tercih eder. Toprak pH’ı 5 ile 7 arasında (hafif asidik), hiç veya hafif tuzlu (2,3 mS’den az) olan toprakları sever. Ana kökler derinlere ulaşabildiğinden, toprak derinlemesine sürülmelidir. Gerekirse pulluk tabanı kırılmalıdır.
Biber ve domates fidesine hangi gübre verilir?
Hayvansal gübre, kompost ve deniz yosunu gibi organik gübreleri seçerek toprağınızı daha verimli hale getirebilirsiniz. Gübre satın alırken içerdikleri NPK (azot, fosfor, potasyum) seviyelerine dikkat etmelisiniz. Biber bitkileri genellikle yüksek fosfor içeriğine sahip gübrelere ihtiyaç duyar.
Domatesin büyümesi için ne yapmalı?
Domates bitkilerinin büyümesi için en uygun sıcaklık 22 ila 26 °C arasıdır. Sıcaklık 15 °C’nin altına ve 35 °C’nin üzerine çıkarsa meyve tutumunda düzensizlikler meydana gelebilir. Gündüz ve gece arasındaki sıcaklık farkının 8-12 °C olması beklenir.
Domatese kaç günde bir su verilmeli?
Domates, patlıcangiller familyasına ait olup Amerika’ya özgü kırmızı bir meyvedir. Amerika’dan dünyanın geri kalanına yayılan domatesler, düzenli sulama ile artık birçok ülkede, özellikle Asya ve Avrupa’da yetiştirilebilmektedir. Güneş ışığını seven ve her üç günde bir sulanarak yetiştirilebilen bir meyvedir.