Müezzin tek başına namaz kılabilir mi?
Camide imamla cemaat arasında uzak mesafe olması, imamın imama uymasına engel olmasa da, bir kimsenin saflar dışında tek başına imama uyması, bir özür olmadıkça mekruhtur. Buna göre müezzinin saflardan ayrı durması uygun değildir (Kâsânî, Bedâî’, 1/216).
Yalnız namaz kılarken kâmet getirilir mi?
Cemaate yetişemeyen bir kimse, camide tek başına namaz kılarken ikametgah kılması gerekir mi? Beş vakit namazın cemaatle kılındığı camilere, o vaktin farz namazını kılmak için giren kimseler, cemaatle veya tek başına namaz kılmak isterlerse ezan veya ikametgah okumalarına gerek yoktur.
Namazda müezzinlik yapmanın hükmü nedir?
Âlimlerin çoğunluğuna göre imamlık ve müezzinlik görevini aynı kişinin yapması müstehaptır.
Oturarak namaz kılan müezzinlik yapabilir mi?
“Ezan ve Kamet’i Oturarak Kılmak: – Âlimler, müezzinin özürsüz olarak oturarak ezan okumasının veya tek başına namaz kılan bir kimsenin, kendisi için kamet getirmesi hâlinde, özürsüz olarak oturarak ezan okumasının mekruh olduğu konusunda ittifak etmişlerdir.
Müezzinlik yapmanın sevabı var mıdır?
Müezzinin işinin büyüklüğünü ve önemini gösteren bir diğer peygamberlik müjdesi de şudur: “Müezzin, sesinin ulaştığı yere kadar affedilir. Yaş veya kuru her şey onun için affına dua eder.” (İbn Mâce, “Ezan”, 5) Müezzin, insanlara canlı bir mesaj ve davet iletir.
Ezanı müezzin mi okur imam mı?
Müezzin, camilerde ezan okuyan, namaz kılan, namaz esnasında selam ve tesbih dualarını okuyan kişidir.
Tek başınayken çorapsız namaz kılınır mı?
Erkeklerin çorapsız namaz kılmaları caiz midir? Hz. Peygamber’in (s.a.s.) çorapsız namaz kıldığı kaynaklarımızdan anlaşılmaktadır (Ebû Dâvud, Salat, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü’s-salâvat, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız namaz kılmakta bir sakınca yoktur.
Evde yalnız namaz kılarken sesli okunur mu?
Tek başına kılınan namazlarda, öğle ve ikindi namazlarıyla gündüzün sünnetlerinde gizlice okumak, yani dil ile işitebilecek şekilde telaffuz etmek namazın farzlarındandır (İbn Âbidin, Reddü’l-muhtar, 2/81).
Abdestsiz müezzinlik yapılır mı?
– Ezan okuyanın yıkanması gerekir. Ancak abdestsiz okunan ezan sahihtir, ancak mekruhtur. – Her namaz için bir ezan ve bir ikamet kılınır.
İmam ile müezzin arasındaki fark nedir?
İmam-Hatipler namaz kıldırır, Kur’an okur, vaaz ve hutbe okurlar; Müezzin-Kayyımlar ise ezan, salât, salavat, kamet ve tesbih gibi görevleri yaparlar.
Müezzinlik yapmak sünnet midir?
Peygamber (s.a.s.)’in uygulamasına dayanan bir sünnet olduğundan, gereken saygı ve vakarı ihmal etmemek gerekir. Bu sebeple ikamet edenin bu vakitte yürümesi mekruh görülmüştür (İbn Abidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/396).
Karı koca namaz kılarken kameti kim getirir?
Namaza ne zaman başlayacağınızı bildiren bir uygulamadır. Bunu bir görevlinin, cemaatten birinin veya imamın yapması konusunda bir kısıtlama olmadığı gibi, imamın aynı anda namazı kıldırmasında ve ikamet getirmesinde de bir sakınca yoktur (el-Fetâvâ’l-Hindiyye, 1/56 vd.).
Özür sahibi bir kimse cemaate namaz kıldırabilir mi?
Abdest konusunda bir özürü olan kimse, benzer özürü olanlara imamlık yapabilir. Ancak bu kimse, özürü olmayanlara imam olamaz. Çünkü imamın statüsünün cemaatin statüsünden düşük olmaması gerekir (Merğinânî, el-Hidaye, 1/58; İbn Kudâme, el-Mughnî, 3/163, vd.).
Oturarak namaz kılmak ne zaman caiz olur?
İbn Kudame şöyle demiştir: “Bir kimse ayakta namaz kılabiliyorsa, fakat hastalığının artmasından, iyileşmesinin gecikmesinden veya ciddi bir acil durumla karşı karşıya kalmasından korkuyorsa, oturarak namaz kılabilir.”
Ayakta namaz kılan oturarak namaz kılana uyabilir mi?
Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), kendisine namazın nasıl kılınacağını soran hasta bir sahabiye: “Ayakta kıl, buna gücün yetmezse oturarak kıl, buna da gücün yetmezse yatarak kıl” buyurmuştur. (Buhari, Taksîru’s-salât, 19 [1117]).
Müezzin imam mı?
Ezan vaktini duyuran kişiye müezzin denir. Önemli bir dini mevkide bulunan bu kişiler, imam kendisine ulaşamadığında ona yardım ederler. Müezzinler, imam olmadığında namaz kıldırırlar ve ayrıca insanlara dini konularda yardımcı olurlar.
Müezzinlik bidat mı?
Günümüzde uygulanan müezzinlik uygulamasının bid’at olduğu söylenemez. Zira cemaatle namaz kılmakta ve bilmeyenleri irşat etmek veya tesbihatın ihmal edilmemesini sağlamak için Allah Teâlâ’yı anmakta dinen bir sakınca yoktur.
Abdestsiz müezzinlik yapılır mı?
– Ezan okuyanın yıkanması gerekir. Ancak abdestsiz okunan ezan sahihtir, ancak mekruhtur. – Her namaz için bir ezan ve bir ikamet kılınır.
Namazdan sonra müezzin ne yapar?
Sonra sünnet, vb. ve öğle, akşam ve yatsı namazlarından sonra. Kılınacağı zaman, namazlarına göre kılınır. Bu namazlar bittikten sonra, müezzin “‘Alâ rasûlinâ Muhammed’in Salavat’ı” kısmını yüksek sesle okur ve cemaat Salavat’ı sessizce okur.