TD’ye dönüşürse hangi ses olayı olur?
Türkçede ünsüz yumuşaması veya ünsüz değişimi bir ses olayıdır. Kesintili sert ünsüzlerle biten kelimelere ünlüyle başlayan bir ek verildiğinde, kelimelerin sonundaki ç, k, p, t ünsüzleri yumuşar ve sırasıyla c, g/ğ, b ve d’ye dönüşür.
DT olursa hangi ses olayı vardır?
Ünlü durumu – Türk Dil Kurumu.
De da eki sertleşir mi?
Bileşik olarak yazılmayan kelimeler arasında ünsüz uyumu gerekmez. “De” bağlacı bağımsız bir kelime olduğundan, sert ünsüzlerle biten kelimelerden sonra gelmesine ve bazen sert telaffuz edilmesine rağmen, yazımda sertleştirme kuralına uymaz. Bu kural, “de” bağlacını “-de” durum ekinden ayıran en önemli özelliklerden biridir.
Fıstıkçı şahap kuralı nedir?
Bu yaklaşıma göre; Türkçede “ç, f, h, k, p, s, ş, t (Fıstıkçı)” (Şahap) ünsüzlerinden biriyle biten bir sözcüğün sonuna “b, c, d, g” ünsüzlerinden biriyle başlayan bir ek getirildiğinde, bu ünsüzler yerine sert karşılıkları olan “p, ç, t, k” ünsüzleri oluşmaktadır. Bu olguya ünsüz benzeşmesi adı verilmektedir.
Evrakı mı evrağı mı?
NOT: Bazı alıntı kelimelerin zayıflığı yoktur: moral / ahlak, cumhuriyet / cumhuriyet, belge / doküman, hukuk / yasa, ittifak / ittifak, sepet / sepet, tank / tank, vb.
PÇTK kuralı nedir?
Bu kurala göre, sert ünsüzle biten kelimelere b, c, d, g ünsüzleriyle başlayan bir ek alındığında, ekin bu ilk ünsüzü sertleşerek p, ç, t, k ünsüzlerinden birine dönüşür: dolapta, gardropta, ac+di – açılmış, kitap+ cı – kitapçı, bit+gin – bitkin, 15+de -15, Türk+ce – Türkçe.
Ağıza mı ağza mı?
Çekimlemetekil3. çoğulbelirtmeağzınıyönelmeağzınabulunmaağzındaayrılmaağzından40 satır daha
Ünsüz ikizleşmesi nedir örnek?
Türkçede daha çok alıntı sözcüklerde görülen ünsüz ikizleri, Türk Dil Kurumu’nun Türkçe Sözlüğü’nde şu şekilde tanımlanmaktadır: Çeşitli nedenlerle bazı sözcüklerin iç seslerinde aynı ünsüzün iki kere telaffuz edilmesi, ikizlik: mattress > döşşek,şığı > ışşık, vb. şeklinde.
Ünlü daralmasi nedir örnek?
Ünlü daralması, Türkçede geniş ünlülerin dar ünlülere dönüştüğü bir ses olayıdır. A veya e ünlüleriyle biten bir fiile -yor eki eklendiğinde, fiilin son hecesindeki ünlü ı, i, u veya ü ünlülerinden birine dönüşür: hide + yor > hides. wish + yours > wishs. celebrate + celebrate > celebrates.
T mi sert d mi?
Türkçede bir sözcük “f, s, t, k, ç, ş, h, p” ünsüzlerinden biriyle (sert ünsüz) bitiyorsa, bu sözcüklere “d” ve “c” ünsüzleriyle başlayan bir ek getirilirse, d, t’eat; c ünsüz harfi “e” olur. Not: “g” ünsüz harfiyle başlayan ekler de ünsüz sertleştirme kuralına dahildir.
De da eki yumuşar mı?
Önceki sözcük yumuşak veya sert bir ünsüzle bitsin, bağlacımız her zaman “da, de” biçimini alır. Sert bir ünsüzle biten sözcüklerden sonra sert bir ünsüzle “de” bağlacını “ta, te” olarak yazmak bir yazım hatasıdır.
Bağlac olan de yumusar mı?
da / da bağlacı ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak majör ünlü uyumunu izler: Hem kızı hem de gelini geldi. O da durumu oğluna bildirdi. Sen de mi kardeşim? Zor olsa bile.
Tespit yumuşar mı?
TDK’ya göre belirleme mi yoksa belirleme mi? TDK’ya göre “detection” kelimesinin doğru yazımı “determination”dır. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir.
Dolabı kelimesinde hangi ses olayı vardır?
Ses olaylarını kısaca anlatabilir misiniz? Ünsüz asimilasyonu: Başka bir deyişle, ünsüz sertleşmesi: Yumuşak ünsüzlerle başlayan bir ek, sert ünsüzlerle biten bir kelimeye eklendiğinde, ekin başındaki ünsüz sertleşir. Bu özelliğe ünsüz sertleşmesi veya ünsüz asimilasyonu denir. Örnek olarak cabinet kelimesi gösterilebilir.
TT benzeşme mi?
Türkçede bir sözcük sert ünsüzlerden (f, s, t, k, ç, ş, h, p,) biriyle bitiyorsa, onu takip eden ek için yumuşak ünsüzlerle (c, d, g) bitemez. Bunun yerine sert ünsüzlerle (ç, t, k) biterek ünsüz benzeşmesi kuralı yerine getirilir.
T’den sonra T mi D mi?
Türkçede bir sözcük “f, s, t, k, ç, ş, h, p” ünsüzlerinden biriyle (sert ünsüz) bitiyorsa, bu sözcüklere “d” ve “c” ünsüzleriyle başlayan bir ek getirilirse, d, t’eat; c ünsüz harfi “e” olur. Not: “g” ünsüz harfiyle başlayan ekler de ünsüz sertleştirme kuralına dahildir.
Değişen hangi ses olayı vardır?
Ünsüz yumuşaması (değişimi) Kesintili sert ünsüzlerden (p, ç, t, k) biriyle biten bir sözcük, sesli harfle başlayan bir ek aldığında, sert kesintisiz ünsüzler yumuşayarak “b, c, d, g, ð” biçimine dönüşür.
Döndükçe hangi ses olayı vardır?
Buna ünsüz benzeşmesi denir.
Ünsüz değişimi ne örnek?
Dilimizde sert ünsüzle biten kelimelere sert ünsüzle başlayan ekler gelir: Aç-tı, Aş-çı, Bak-tım, Basın-kı, Çiçek-ten, Uzman, Geç-tim, İpek-çi, Elite – kin, Select-ti, Sütçü vb. Yumuşak ünsüzle biten kelimelere yumuşak ünsüzle başlayan ekler alınır: al-dı, an-dı, bilgi-gi, del-gi, Göz-cü, ver-di, yol-da vb.