Küçük ünlü uyumu nedir örnek?
Bir sözcüğün bir hecesinde düz ünlü (a, e, ı, i) varsa, bunu izleyen tüm hecelerin de düz ünlüye sahip olması gerekir: agree, approach, boatwain, bite, warm up, call, vest, wrist, strawberry, vb.
Küçük ünlü uyumu ne zaman aranmaz?
Türkçede küçük ünlü uyumuna aykırı kelimeler de vardır: palm, avurt, mud, shell, kavuk, melon, roasting, reunion, tossing, rain, vb. Alıntı kelimelerde küçük ünlü uyumu aranmaz: actor, alcohol, label, typewriter, acceptance, doctor, cheeky, important, creditor, music, professor, radio, dignified, vb.
Büyük ünlü uyumu nedir kısaca?
Bir sözcüğün ilk hecesinde kalın ünlü (a, ı, o, u) varsa diğer hecelerdeki ünlüler kalınlaşır, ince ünlü (e, i, ö, ü) varsa diğer hecelerdeki ünlüler kalınlaşır, diğer hecelerdeki ünlüler incelir: adım, ayak, boyunduruk, burun, dalga, dudak, yutmak; beşik, bilezik, haşhaş, gözlük, üzengi, vergi, yüzük vb.
Büyük ünlü ve küçük ünlü uyumu hangi durumlarda aranmaz?
Türkçede ekler kelimenin son ünlüsüne göre uyumlaştırılır. Ancak bazı ekler bu kurala aykırıdır: -ki, -yor, -ken, -mtırak, -gil, -leyen. Bu ekler her zaman majör ünlü uyumuna uymaz. Akşam, baklagil, çalışırken, ekşi, yürürken gibi.
Küçük ünlüler nelerdir?
Kalın ünlüler: a, ı, o, u; ince ünlüler: e, i, ö, ü. Çenenin durumuna göre ünlüler geniş ve dar ünlüler olmak üzere ikiye ayrılır.
Horoz kelimesi küçük ünlü uyumuna uyar mı?
Küçük harflerde ünlü uyumuna aykırı bazı Türkçe kelimeler de vardır: palm, avurt, mud, crush, kavuk, melon, kavr-,şma-,sav-, rain. Alıntı kelimelerde küçük ünlü uyumu gerekmez: actor, alcohol, label, typewriter, doctor, rooster, acceptance, book, consul, banana”, important, creditor, music, professor, radio, vakur.
Küçük ünlü uyumu Nedir 3. Sınıf?
Türkçe bir sözcüğün ilk hecesinde çift ünlü (a, e, ı, i) varsa, sonraki hecelerde mutlaka çift ünlü bulunmak zorundadır.
Ordularımız küçük ünlü uyumuna uyar mı?
“Odun”, “oda”, “Orta”, “Ordu”, “Özer”, “Öykü”, “uzak”, “uzun”, “üzüm”, “salkım”… gibi sözcükler hem büyük hem de küçük harflerde ünlü uyumuna karşılık gelmektedir.
Börekçi küçük ünlü uyumuna uyar mı?
KÜÇÜK ÜNLÜ UYUMUNA UYGUN ÖRNEK KELİMELER Must agree, bilek, çilek, ısırık, ısınmak, lostromo, çağrı, yeşil; boyunduruk, şekerci, çocuk, güreşmek, soba yapımcısı, odun, özlem, sürmek, vurmak, yoklamak, yorgunluk, yumurta, kalpsiz vb. Kelimeler küçük ünlü uyumunu takip eder.
Kalın ünlüler hangi?
Dil düzeyine göre: 1. Kalın ünlüler: a, ı, o, u.
Ünlü ünsüz uyumu nedir?
4) Ünlü-ünsüz uyumu Bu uyum; Türkçe sözcüklerde arka damak ünsüzleri kalın ünlüler a, ı, o, u ile birlikte kullanılır; e, i, ö, ü ünlüleriyle aynı hecede ön damak ünsüzlerinin bulunmasıyla oluşan bir uyumdur. Kısacası, a, ı, o, u ünlüleri g, k, l ünsüzleriyle birleşir; e, i, ö, ü ünlüleri ġ, k, l ünsüzleriyle aynı hecede kullanılamaz.
Tek heceli kelimeler büyük ünlü uyumuna uyar mı?
– Tek heceli sözcüklerde büyük ünlü uyumu kuralı aranmaz. – Yabancı sözcüklerde büyük ünlü uyumu kuralı yoktur. – Türkçe sözcüklere eklenen bazı ekler büyük ünlü uyumu kuralını ihlal eder. Bunlara; -yor, -ken, -leyen, -mtrak, -gil ve -ki ekleri dahildir.
Özel isimlerde büyük ünlü uyumu aranır mı?
Ders. NOT: Yabancı sözcükler, tek heceli sözcükler, bileşik sözcükler ve özel isimler için yüksek ünlü uyumu aranmaz. a, e, ı, i > a, e, ı, i = (a, e, ı, i) ifadesini (a, e, ı, i) takip etmelidir.
İnce ünlüler nelerdir?
Kalın (arka) ünlüler: a, ı, o, u. İnce (ön) ünlüler: e, i, ö, ü
Damak uyumu nedir?
Kural şudur: Bir kelimenin ilk hecesinde kalın ünlü varsa, sonraki hecelerdeki ünlüler de kalın olmalı ve bir kelimenin ilk hecesinde ince ünlü varsa, sonraki hecelerdeki ünlüler de kalın olmalıdır. İnce olmak damak uyumudur.
Küçük ünlü uyumu Nedir 3. Sınıf?
Türkçe bir sözcüğün ilk hecesinde çift ünlü (a, e, ı, i) varsa, sonraki hecelerde mutlaka çift ünlü bulunmak zorundadır.
Küçük ünlü uyumuna aykırılık nasıl bulunur?
Kelimelerdeki ünlülerin yapısı, küçük ünlülerin uyumunu incelemek için incelenir. İlk hecede düz ünlü ve ikinci hecede yuvarlak ünlü bulunan kelimeler, küçük ünlülerin uyumuna uymaz. Örnek kelime: pharynx – Bu kelimenin ilk hecesindeki “u” ince ünlüdür ve ikinci hecedeki “a” düz ünlüdür.
Küçük ünlü uyumu YKS’de çıkıyor mu?
Bileşik kelimelerde, ünlü uyumu gerekmez: Diyarbakır yeniden inşa ediliyor. Bahar kapımızı çalıyor. Tek heceli kelimelerde, küçük ünlülerin uyumu gerekmez.
Ordularımız küçük ünlü uyumuna uyar mı?
“Odun”, “oda”, “Orta”, “Ordu”, “Özer”, “Öykü”, “uzak”, “uzun”, “üzüm”, “salkım”… gibi sözcükler hem büyük hem de küçük harflerde ünlü uyumuna karşılık gelmektedir.